Mikä kalmistopiiri?

Kalmistopiiri on arkeologien ylläpitämä sivusto menneisyyden ihmisistä sekä hautausten ja ihmisjäännösten tutkimuksesta, eläinosteologiasta ja sairauksien historiasta.

Kalmistopiirin taustaa

Suomessa arkeologiaa voi opiskella pääaineena kolmessa yliopistossa: Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Turkulaiset opiskelijat perustivat Kalmistopiirin 2000-luvulla hauta-aiheisena opintopiirinä, jonka toiminta siirtyi vähitellen nettiin. Sittemmin Kalmistopiirin tarkoituksena on ollut tuottaa suomenkielistä tietoa menneisyydestä ja muinaisesta elämästä sekä ammattilaisille että kaikille aihepiiristä kiinnostuneille. Sivuilla julkaistaan mm. erilaisia ihmisjäännösten ja hautojen tutkimukseen liittyviä artikkeleita, esseitä, opinnäytteitä ja viimeisimpiä uutisia.

Julkaisemme myös artikkeleita lukijoiden toivomusten mukaan ja vastaamme lukijoiden esittämiin kysymyksiin. Jos sinulla on mieltäsi askarruttava kysymys, voit esittää sen tällä sivulla!

Sähköposti: kalmistopiiri [at] gmail.com

Kalmistopiirin löydät myös Facebookista.

Sivu toimii myös tiedotuskanavana Luupiirille, joka on Helsingin yliopiston osteologian opiskelijoiden Facebookiin perustama ryhmä. Ryhmän tarkoituksena on helpottaa ajatusten vaihtoa ja kokoontumisten järjestämistä osteologiasta ja paleopatologiasta kiinnostuneiden kesken. Ryhmä toivottaa tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Sivujen päivityksestä vastaavat:

.

Sivuston perustaja, arkeologi FM Ulla Moilanen, on Turun yliopiston tohtorikoulutettava. Hänen tutkimusaiheensa käsittelee hautaustapoja rautakaudelta historialliselle ajalle, hautaustavan valintaan vaikuttavia syitä sekä poikkeavia ja poikkeustilanteiden hautauksia. Hän on kiinnostunut myös luonnontieteellisten tutkimusmenetelmien hyödyntämisestä hautatutkimuksessa, muinaisista sairauksista ja teloituspaikkojen arkeologiasta.

_____________

HeliE-SArkeologi Heli Etu-Sihvola on valmistunut maisteriksi Turun yliopistosta. Hän työskentelee väitöskirjatutkijana Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon Ajoituslaboratoriossa, Koneen Säätiön rahoittamassa projektissa Elämänhistoriat hampaissa – Suomen isotooppiarkeologian uudet resurssit ja niiden soveltaminen esihistoriallisen ajan tutkimukseen.

_____________

sofia-paasikiviArkeologiaa ja kulttuurihistoriaa Turun yliopistossa opiskellut Sofia Paasikivi (FM) on tehnyt gradunsa 1800-luvun koleraepidemioista. Hän on kiinnostunut erityisesti arkeologisen aineiston museokäytöstä, paleopatologiasta ja luonnontieteellisten metodien soveltamisesta arkeologiaan.

_____________

 

Nina Maaranen (FM, MSc) on osteologiaan erikoistunut arkeologi, joka työstää väitöskirjaa Bournemouthin yliopistossa, Englannissa. Hänen aiheensa Hyksot Egyptissä käsittelee osteologista aineistoa Egyptissä ja Lähi-idän alueella, ja on osa laajempaa Itävallan Akatemian alaisuudessa toimivaa tutkimusprojektia ”The Hyksos Enigma”. Nina on myös Luupiiri-sivuston ylläpitäjä.

 

_____________

Sivulla on lisäksemme myös lukuisia muita vierailevia kirjoittajia. Ks. Kirjoittajat-kategoria sivun oikeassa laidassa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s