Hauta-antimet

Hautajaispidot paleoliittisella kivikaudella

Hilazon Tachtitin luolasta Pohjois-Israelista on löydetty jälkiä 12 000 vuotta sitten vietetystä hautajaisjuhlasta. Luolalla työskentelevät arkeologit löysivät paikan kaivauksissa 28 ihmisen jäännökset, työkaluja, simpukoita ja eläinten luita. Kahteen kuoppaan oli haudattu kolme villihärkää ja yli 70 kilpikonnaa. Näin suuren eläinmäärän kokoamiseen on kulunut aikaa ja vaivaa.

Hilazon

Kaivaus Hilazon Tachtitin luolalla Israelissa.

Villihärän luissa näkyi jälkiä teurastuksesta. Osa kilpikonnien luurangoista oli kokonaisia, osa taas oli poltettu. Tiimi päätteli, että kilpikonnat oli keitetty, minkä jälkeen niistä oli poistettu liha. Tätä pidettiin todisteena siitä, että kilpikonnat oli valmistettu nimenomaan ruuaksi, eikä niitä ollut uhrattu.

Vainajien ikä vaihteli imeväisikäisestä vanhukseen. Yksi naisista oli haudattu sikiön kanssa. Toinen vainaja, keski-ikäinen nainen, kuoli ilmeisesti luonnollisista syistä ja haudattiin erikoisten luiden kanssa. Hänen hautaansa oli asetettu leopardin lantio, kotkan siiven kärki ja kivinäädän kallo. Kaikilla näillä eläimillä on huomiota herättävä turkki tai sulat. Naisella oli muutamia epämuodostumia, jotka todennäköisesti saivat hänet ontumaan koko elämän ajan. Naisella saattoikin olla yhteisössään erityisasema ja hänen poismenoaan on voitu juhlia näyttävästi.

Kohdetta pidetään merkittävänä, sillä Israelista on aikaisemmin löydetty runsaiden hautajais- tai muistopitojen jälkiä vain neoliittiselta ajalta.

Hilazonin kilpikonnat

Hilazon Tachtitin hautausten yhteydestä löytyneitä kilpikonnan kuoria.

Linkki uutiseen BBC:n sivulla: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11153902

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s