DNA-tutkimus

Ryhmä tutkimaan Caravaggion kuolinsyytä

Villiä elämää eläneen renessanssi- ja barokkiajan vaihteen taidemaalarin Michelangelo Merisin eli Caravaggion (1571-1610) kuolemasta tulee pian kuluneeksi 400 vuotta. Taiteilijan kuolinsyystä on käyty runsaasti debattia, arvioita on esitetty malariasta syfilikseen ja murhaan. Pitkään luultiin, että Caravaggio kuoli Porto Ercolen rannalla kävellessään heinäkuussa 1610, mutta dokumenttien mukaan hänet kuljetettiin sairaalaan ja haudattiin myöhemmin San Sebastianon hautausmaalle. Hautausmaa muutettiin 1950-luvulla puistoksi, jolloin vainajia siirrettiin toisen hautausmaan kryptaan, josta tutkija Antonio Moretti uskoo nyt löytävänsä Caravaggion jäännökset.

Kritiikkiä ja epäilyksiä herättänyt projekti on aloitettu siirtämällä kryptasta päällimmäiset, oletettavasti nuoremmat luut syrjään ja etsimällä joukosta 1600-luvun alkuun ajoittuvia luurankoja. Toistaiseksi tutkimusryhmällä on yhdeksän mahdollista luurankoa, jotka saattaisivat kuulua Caravaggiolle. Nämä jäänteet aiotaan lähettää laboratorioihin radiohiiliajoitettavaksi ja niistä yritetään irrottaa DNA:ta, jota voidaan verrata elossa oleviin sukulaisiin. Tutkijoilla on myös muita keinoja, joiden avulla he yrittävät tunnistaa Caravaggion luut. Tiedetään, että taiteilija loukkasi jalkansa hevosen potkaistua häntä. Onnettomuudesta on saattanut jäädä merkkejä luihin. Maalien kanssa työskennellessään taiteilija on joutunut kosketuksiin lyijyn kanssa, mistä myös saattaa olla jäänteitä hänen luustossaan.

Caravaggion maalauksiin voi tutustua kevään 2010 aikana myös Suomessa, Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä. UM

Linkki uutiseen: http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20100408/caravaggio_remains_100408/20100408?hub=SciTech

Caravaggion maalaus San Francesco in meditazione.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.