Hauta-antimet

Erikoinen esine anglosaksisesta kalmistosta

Toukokuussa 2009 Sittingbournesta, Kaakkois-Englannista, löytyi pubin rakennustöissä anglosaksinen kalmisto. Kalmiston nimi on paikalle rakennettavan kuppilan tavoin The Meads. Arkeologisissa tutkimuksissa kohteesta löydettiin 229 hautaa, joihin oli asetettu naisia, miehiä ja lapsia. Hautaukset ajoittuvat 500-600-luvulle, jolloin alueella sijainnut Kentin kuningaskunta oli Englannin vauraimpia alueita. Vauraus näkyy myös vainajien rikkaissa hauta-antimissa.

Haudoista löytyi noin 2500 esinettä, joukossa mm. miekkoja, kilpien osia, koruja, helmiä, lasiastioita ja vaatteiden jäänteitä. Erään miekan viereltä löytyi arvoituksellinen kiekko. Reiällisessä levyssä on hopeaa, pronssia ja puuta. Vastineita esineelle ei toistaiseksi ole löydetty, eikä röntgen- tai mikroskooppitutkimus ole auttanut esineen merkityksen selvittämisessä. Paras arvaus tähän saakka on jonkinlainen hela, mihin löytökohta miekan vierellä voisi viitata. Samasta haudasta löytyi myös kaksi keihästä ja kaksi kilpeä.

Kalmiston kaivauksissa hyödynnettiin myös yleisön apua. Englannissa tästä käytetään termiä ”public archaeology”. Kaivauksen jälkityöt päätettiin tehdä kaivauspaikan vieressä niin, että yleisöllä oli mahdollisuus tutustua myös tutkimuksen tähän puoleen. Löydöt puhdistettiin, minkä jälkeen ne röntgenkuvattiin paikan päällä laitteilla, joita myös lentokenttien turvatarkastuksissa käytetään. Myös ”mysteeriesineen” selvittely jatkuu lisätutkimuksilla. Seuraavaksi tutkijat aikovat määrittää puulajin, sekä selvittää sen, onko puu kiinnitetty esineeseen vai kuuluuko se lainkaan esineen yhteyteen.

Linkki uutiseen mystisestä esineestä: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/kent/8572184.stm

Galleria The Meadsin kalmistosta ja löydöistä: http://www.canterburytrust.co.uk/schools/gallery/gall20.htm

Hyvä blogi Sittingbournen esineiden konservoinnista: http://anglosaxoncsi.wordpress.com/

1 reply »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.